Βρίσκεστε εδώ: Το ευχάριστο, χρωματιστό περιβάλλον βοηθά στη γρηγορότερη ανάρρωσηΤο ευχάριστο, χρωματιστό περιβάλλον βοηθά στη γρηγορότερη ανάρρωση

Θεραπευτικό περιβάλλον
Η ιδέα ενός «θεραπευτικού περιβάλλοντος» (η θετική επιρροή του χρώματος στην ευεξία των ασθενών και του προσωπικού) προήλθε από την Αμερική όμως πλέον έχει εξαπλωθεί αισθητά και στην Ευρώπη. Οι ειδικοί φροντίδας συμφωνούν ότι οι ασθενείς αναρρώνουν πιο γρήγορα όταν το δωμάτιο τους έχει θέα σε ένα πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο ή σε ένα πάρκο. Γνωρίζουμε επίσης ότι η επιλογή του κατάλληλου χρώματος και φωτισμού σε ιδρύματα φροντίδας ενθαρρύνει τη θεραπευτική διαδικασία.  


Μπορεί να είναι προφανές, αλλά ποια είναι η πραγματικότητα; Κατά τον  Leo Faasen, Colour Trainer and Designer στη Sigma Coatings / Region Northern Europe, ο οποίος δουλεύει στη βιομηχανία χρωμάτων πάνω από 20 χρόνια, στην πράξη τίποτα δεν εφαρμόζεται: « Αν κοιτάξεις γύρω σου στους διαδρόμους νοσοκομείων ή γηροκομείων το μόνο που παρατηρείς είναι πληκτικοί γκρι διάδρομοι, θαμπός φωτισμός, λάθος επιλογή χρωμάτων και τυποποιημένη επίπλωση. Γιατί να μη δημιουργήσουμε μία είσοδο που να δημιουργεί την αίσθηση στους ανθρώπους ότι θα μπουν σε ένα ξενοδοχείο, έτσι ώστε να αισθανθούν ευπρόσδεκτοι, και να σκεφτούν σε αυτόν τον χώρο θα με φροντίσουν ή θα φροντίσουν τα αγαπημένα μου πρόσωπα». Έπειτα εσείς πρέπει να διαδώσετε την ιδέα αυτή σε όλο το ίδρυμα. Αυτή είναι η πρόκληση!»
Χρωματικές αντιθέσεις
Οι δυναμικές χρωματικές αντιθέσεις είναι πραγματικά πολύ βοηθητικές για τους ηλικιωμένους και τα άτομα με προβλήματα όρασης. «Πιστεύεται ότι χρωματικές συνθέσεις σε παρόμοιους τόνους δείχνουν έξυπνες και κομψές όμως δεν παρέχουν στους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης αρκετά οπτικά σημεία  αναφοράς και δυσκολεύονται να αισθανθούν δυνατοί. Οι άνθρωποι αυτοί στηρίζονται στις χρωματικές αντιθέσεις για να βρούν το δρόμο τους. Στο μπάνιο, για παράδειγμα, λόγω διαφορετικών χρωμάτων και υλικών  μπορούν αμέσως να ξεχωρίσουν που βρίσκεται η τουαλέτα, το ντους και ο νιπτήρας. Αντίστοιχα θα ήταν υποστηρικτικό αν οι τοίχοι είχαν διαφορετικά χρώματα το οποίο θα μπορούσε να συνδυαστεί και με τη χρήση διαφορετικών υλικών και τεχνοτροπιών στους τοίχους. Εύκολα αναγνωρίσιμα χρώματα θα πρέπει να τοποθετηθούν και στις πόρτες και στην επίπλωση, διαφορετικά χάνονται στο φόντο.

Γυρίστε τη ψηφιακή σας κάμερα στην ασπρόμαυρη λήψη και θα διαπιστώσετε ότι ορισμένες οπτικές αντιθέσεις είναι λιγότερο διακριτές. Αυτό ακριβώς βλέπουν οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με προβλήματα όρασης. Δυστυχώς οι άνθρωποι το ξεχνούν πολύ συχνά αυτό.»

Σχεδιασμός με βάση τον άνθρωπο
Όταν σχεδιάζουμε τη χρωματική σύνθεση για ένα ίδρυμα φροντίδας είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσουμε έχοντας μία ξεκάθαρη εικόνα της ομάδας ανθρώπων στην οποία απευθύνεται. Ποιοι θα είναι οι χρήστες; Ποιοι είναι οι σωματικοί και /ή ψυχολογικοί περιορισμοί τους; Τι είναι ικανοί να κάνουν; Σε ένα χρωματικό συνδυασμό χρειάζεται να υπάρχει ακριβής ισορροπία μεταξύ των δυναμικών και απαλών χρωματισμών. Η αίσθηση που θα δημιουργηθεί από την χρωματική σύνθεση θα πρέπει να επηρεάσει όσους εκτεθούν σε αυτή σε συναισθηματικό επίπεδο.

Η γενική ιδέα του SigmaCare
Η επίδραση του χρώματος στον τομέα της υγείας περισσότερο από κάθε τομέα είναι αποδεδειγμένο ότι βελτιώνει την αίσθηση ευημερίας των ανθρώπων. Επίσης, τα συστήματα βαφής στους χώρους υγείας πρέπει να ανταποκρίνονται σε υψηλές προδιαγραφές όσον αφορά τις ιδιότητες αντοχής και υγιεινής. Η Sigma Coatings γνωρίζει τις ανάγκες του κλάδου υγείας και γι’αυτό δημιούργησε μία ιδαίτερη προσέγγιση γνωστή ως  SigmaCare  που πληροί τις απαιτήσεις αυτές. Η προσέγγιση αυτή μπορεί καλύτερα να περιγραφεί ως μία συλλογή προιόντων σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων που βοηθούν στο χρωματισμό και στη συντήρηση των χώρων υγείας.  Μεταξύ άλλων, οι ιδιαίτερες ιδιότητες των προιόντων SigmaCare  βοηθούν στη μείωση της εξάπλωσης των παθογόνων βακτηρίων. Τα προιόντα έχουν, επιπρόσθετα, τη δυνατότητα να ανθίστανται στη χρήση ισχυρών καθαριστικών τα οποία χρησιμοποιούνται στους χώρους αυτούς.Επιλέξτε την απόχρωση που θεωρείτε ότι ταιριάζει στο χώρο σας και ανακαλύψτε τι κρύβει αυτό για την προσωπικότητα σας.

Ας προσπαθήσουμε να ζωγραφίσουμε μια εικόνα παραλίας: καταγάλανα νερά, πολύχρωμες ομπρέλες, ξαπλώστρες, εξωτικά ποτά, άμμο παντού με πράσινο χρώμα.

Κατά τη διάρκεια των εκατομμυρίων χρόνων της εξελικτικής διαδικασίας, η ενστικτώδης κατανόηση των χρωμάτων έχει βοηθήσει την ανθρωπότητα να επιβιώσει

Ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός επιστημονικών ερευνών προτείνει την κατανάλωση της μεγαλύτερης δυνατής ποικιλίας χρωμάτων σε φρούτα και λαχανικά.

Δείτε παλιότερα άρθρα...Σημαντικό: Τα χρώματα στην οθόνη, ενδέχεται
να διαφέρουν σημαντικά από τα πραγματικά
An adpark.gr design
© 2010-2014 PPG Coatings - Services Greece S.A.,
All rights reserved
Όροι χρήσης